Karin: "Scoozy brengt mij wat andere hulpmiddelen mij niet konden brengen".

Met behulp van Scoozy anderen helpen. Dat is wat Karin uit Molenhoek dagelijks doet. Deze moeder van vier kinderen heeft een boeiende baan als systeemtherapeut bij het begeleiden van gezinnen. Samen met een klein team, bekijkt ze alle factoren in en om het gezin heen om te beoordelen waar problemen vandaan komen en om de juiste hulp te verlenen. Ook nu sinds ze een aantal jaren de diagnose Multiple Sclerose heeft, staat ze gezinnen nog dagelijks bij. Natuurlijk is haar leven enerzijds drastisch veranderd, maar Scoozy zorgt ervoor dat ze kan blijven werken aan het helpen van anderen.

Met hulp van Scoozy anderen helpen

Het levert een bijzondere dynamiek op. In één gezin waar Karin ondersteunde, lijdt de vader aan een spierziekte. Daar werd tot dan toe niet echt over gesproken met elkaar. Het feit dat Karin zich kon verplaatsen in de situatie, brak het ijs en zorgde ervoor dat dit moeilijke onderwerp binnen het gezin bespreekbaar werd. ‘Als mensen zien dat ik in een scootmobiel rijdt, zien ze dat in het leven van hun therapeut ook niet alles perfect gaat en dat wij ook gewoon ‘mensendingen’ meemaken. Het zorgt ervoor dat ik juist beter hulp kan verlenen.’ Zo gebruikt Karin haar eigen situatie om anderen juist te helpen. ‘En als ik zelf een slechte dag heb, pak ik gewoon een collega bij de arm, of ik neem m’n Scoozy mee als ik met een cliënt op pad moet’.

Dingen die veranderen en dingen die hetzelfde blijven

‘Een jaar of vijf geleden merkte ik ineens dat ik vaker begon te struikelen. Na bezoeken aan de fysiotherapeut en sportarts, kwam ik uiteindelijk bij de neuroloog terecht, omdat de klachten niet minder werden. Daar kreeg ik de diagnose MS’.  Het was voor Karin na haar diagnose meteen duidelijk dat ze wilde en kon blijven werken. Natuurlijk veranderde er ook veel. Lange afstanden lopen gaat bijvoorbeeld niet meer. Een groot gemis voor deze fanatieke hardloopster, die de liefde voor het lopen met haar man deelt. ‘Dat miste ik het meeste. Het hardlopen met mijn man in het bos. Het waren altijd de momenten dat je goeie gesprekken had samen, soms urenlang’. Miste, zegt Karin er wel bij. Want sinds ze Scoozy heeft, zijn de ritjes door het bos weer vaste prik en komt ze overal. ‘Scoozy brengt mij wat andere hulpmiddelen mij niet konden brengen. Toen ik voor het eerst weer op plekken kwam waar we jaren niet samen waren geweest, realiseerde ik me pas hoe lang ik dat gemist had. Dat was confronterend, maar ik ben ook heel blij dat dat nu weer kan. En natuurlijk is het voor mijn man ook heel fijn dat we er weer samen op uit kunnen. Dat is heel belangrijk voor ons’.

' Scoozy brengt mij waar andere hulpmiddelen mij niet konden brengen.’Scheuren langs de maas

Net als vele gebruikers, zag ook Karin zichzelf niet zitten in een traditionele scootmobiel of rolstoel. Naast het stigma wat erop ligt, vond ze deze hulpmiddelen ook niet stabiel genoeg. De eerste rolstoel die ze had, was bovendien niet geschikt om te rijden op oneffen terrein, zeker niet bij slecht weer. Toch leek dit een tijdje de enige optie om voor in aanmerking te komen. Na zelf zoeken op internet kwam ze in aanraking met Scoozy en nu rijdt Karin alweer een aantal maanden in haar eigen exemplaar.

‘Ik vind het vooral leuk dat ik er zo hard mee kan. Dan rijd ik langs de Maas en voel ik de wind door mijn haren. Ik voel me nu veel vrijer en minder invalide. Met een duwrolstoel merkte ik echt dat mensen ‘over me heen’ praatte alsof ik er niet bij was, maar nu spreken mensen me juist aan omdat het zo’n stoer ding is. Het helpt ook dat de Scoozy hoger is, dus je zit letterlijk op een fijnere hoogte om een gesprek te voeren. Ik vind het verder heel fijn dat de ontwikkelaars zo betrokken en enthousiast zijn en altijd bereid om te helpen als er problemen zijn. Het kost natuurlijk wat, maar het plezier is zo groot dat ik anderen graag zou willen zeggen dat het echt te moeite waard is om te onderzoeken of je dit voor jezelf kunt realiseren.’

' Ik vind het vooral leuk dat ik er zo hard mee kan. Dan rijd ik langs de Maas en voel ik de wind door mijn haren. Ik voel me nu veel vrijer en minder invalide.’

Bekijk het verhaal van Karin:


Als ontwikkelaars zijn we er extra trots op dat Scoozy iemand als Karin helpt bij het helpen van anderen. Het laat zien dat dit vervoermiddel, ondanks je diagnose, kan ondersteunen bij het voortzetten van je normale leven. 


Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur.

Proefrit maken

Rixt: "Het samenwerken met paarden geeft zoveel vrijheid. Dat gevoel geeft Scoozy mij ook".