Seth: „Als ich Scoozy sah, wusste ich sofort: Ich will es“!

Je bent 17 jaar en in de bloei van je leven. Plotseling krijg je de diagnose MS, een zenuwaandoening die je langzaamaan steeds meer beperkt. Dat overkwam Seth 12 jaar geleden. Dat zo’n diagnose niet betekent dat je bent afgeschreven, daar is Seth een goed voorbeeld van. Hij deed een opleiding Communicatie, heeft nu een goede baan en houdt van sporten. Toch kwam Seth op een punt dat hij besefte dat hij een hulpmiddel nodig had. Voor velen kleeft hier een emotioneel aspect aan. ‘Voor mij hing er zo’n tuttig imago aan de scootmobiel. Daar zag ik mezelf echt niet in zitten’. Tot hij in aanraking kwam met Scoozy. ‘Toen ik die zag, wist ik meteen: die wil ik hebben!’ Wat betekent Scoozy voor Seth en hoe kreeg hij het voor elkaar om dit moderne alternatief voor de scootmobiel voor een groot deel gefinancierd te krijgen? Lees hier zijn ervaring.

Een hip en innovatief vervoermiddel

Een moderne scootmobiel als Scoozy kan echt een positief verschil maken in iemands leven. ‘Hiervoor was ik vooral aangewezen op het openbaar vervoer en taxi’s. Maar tussen de verschillende vervoermiddelen, moet je best wat stukken lopen en dat maakt me snel vermoeid. Dat leverde vaak frustratie en onzekerheid op. Ook wordt je wereld steeds kleiner. Ik had daarom vooral behoefte aan een vervoermiddel dat mij een groter gevoel van vrijheid zou geven’. Seth googelde ‘hippe scootmobiel’ en daar zag hij Scoozy. Ik heb een proefrit geboekt en was meteen verliefd.’

Nu kan Seth niet alleen langere afstanden afleggen, hij houdt ook meer energie over omdat hij zijn lichaam niet onnodig belast. Seth gebruikt Scoozy vooral voor zijn dagelijks woon- en werkverkeer en om te gaan sporten. Hierdoor bespaart hij nu ook op kosten voor het openbaar vervoer. Naast de praktische voordelen, overheerst vooral het gevoel dat Scoozy hem geeft. ‘Mijn wereld is letterlijk weer groter geworden. Vroeger fietste ik veel en dat heb ik helaas op moeten geven. Recent heb ik weer zo’n route van vroeger afgelegd. Dat gaf me zó’n gevoel van vrijheid. Gewoon weer zelf kunnen bepalen waar je naartoe gaat en wanneer. Het heeft me eigenlijk een stukje van mijn oude leven teruggegeven’.

En Seth heeft meer plannen. ‘Mijn vriend heeft een boerderij gekocht in Groningen die hij helemaal opknapt. Mijn volgende doel is om daarheen te gaan met mijn Scoozy en de trein’.

Positieve reacties uit de omgeving

Scoozy valt op door zijn moderne uitstraling, stoere wielen en zelfs 4-wielaandrijving om offroad te kunnen gaan. Door dat bijzondere uiterlijk, merkt Seth dat buitenstaanders ook positief reageren. ‘Mensen spreken me aan. Ze vragen aan me wat het is, of ik hierin rijd omdat ik het mooi vind, of zelfs of ik hem zelf heb ontworpen! Hierdoor voel ik me niet invalide. Het voelt meer alsof ik een hippe gadget heb.’

Financiering van de gemeente

‘Voor mij stond vast dat ik een Scoozy wilde hebben. Ik had de proefrit al gemaakt en besprak het met mijn ergotherapeut. Die hielp mij met een brief aan de gemeente voor een WMO aanvraag (Wet op Maatschappelijke Ondersteuning). Binnen drie weken kwamen er twee consulenten van de gemeente bij mij thuis om mijn situatie te bespreken. Normaal werkt de gemeente met vaste leveranciers, maar omdat het zoiets nieuws was, waren ze bereid om te kijken wat mogelijk was. Ze vroegen een PGB aan (Persoons Gebonden Budget). De hoogte van het bedrag was nog niet bekend, maar dat was voor mij geen showstopper. Ik probeerde niet teveel te verwachten.

Tijdens de aanvraag heb ik steeds goed contact gehad met mijn consulent. Ze hield mij persoonlijk op de hoogte, gewoon via Whatsapp. Ik heb dat proces met de Gemeente Den Haag positief ervaren. Ongeveer zes weken na de aanvraag vroeg mijn consulente of ze even langs kon komen. We waren beiden dolenthousiast dat de gemeente een groot gedeelte van het bedrag zou vergoeden. Vlak daarna stond het geld op mijn rekening en reed ik als één van de
eerste in Nederland in een Scoozy.’ De bediening was in het begin even wennen, maar inmiddels rijdt Seth met alle plezier op ‘Speed’ door Den Haag.

‘Ik wil anderen inspireren gebruik te maken van je recht om zo’n PGB aan te vragen. Vraag eventueel iemand om je hierbij te helpen. Maar in ieder geval: Ga ervoor!

_________________

Als je zelf initiatief wilt nemen en een aanvraag wilt doen bij jouw gemeente, kan deze informatie je verder helpen. Wij staan ervoor open je hierbij waar mogelijk te ondersteunen. Neem contact met ons op als je doorverwezen wilt worden naar de cliëntondersteuning van een van onze dealers voor hulp bij een aanvraag voor vergoeding vanuit de WMO/PGB. Kijk op deze webpagina van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waar je terecht kunt voor onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) in jouw gemeente.

Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur.

Proefrit maken


Scoozy en de Van Raam Easyrider Fiets
Succesverhalen die Inspireren tot Actie